Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) είχε τη χαρά να συμμετάσχει ως εκθέτης στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (WCRI 2024), το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως και τις 5 Ιουνίου 2024, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation (WCRIF). Ο Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., Καθηγητής Κωνσταντίνος Χαριτίδης ήταν συμπροεδρεύων του WCRI2024.
Πλήθος ερευνητών, ειδικών στη χάραξη πολιτικής, εμπειρογνωμόνων, χρηματοδοτών έρευνας και εκδοτών επιστημονικών εργασιών βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το WCRI 2024, και στο πλαίσιο της θεματικής “Catalysing the translation of research into trustworthy policy and innovation” συμμετείχε σε παρουσιάσεις και συζητήσεις γύρω από την αξιοπιστία της έρευνας.
Η συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει το Ίδρυμα στην προώθηση της ακεραιότητας της έρευνας και στην υποστήριξη πρωτοβουλιών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που διευκολύνουν τη χάραξη σχετικής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια του WCRI 2024, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για την αποστολή του και να παρουσιάσει τα επιτεύγματα και τον αντίκτυπο των Δράσεων του. Στις γόνιμες συζητήσεις με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες διαφάνηκε πόσο σημαντική είναι η αξιόπιστη έρευνα σε όλες τις Επιστήμες, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την επιστήμη.
Η Πρόεδρος του Ε.Σ. του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., Καθηγήτρια Ξένη Χρυσοχόου σημείωσε ότι: «Σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη αμφισβητεί την αξιοπιστία των θεσμών, μεταξύ άλλων και την επιστημονική κοινότητα, τέτοια συνέδρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί δείχνουν την ευαισθησία της επιστημονικής κοινότητας γύρω από θέματα ακεραιότητας της έρευνας και αξιοπιστίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το μήνυμα να φτάσει στην κοινωνία. Η συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ σε μια τέτοια διοργάνωση αποδεικνύει τη σημασία που δίνει το Ίδρυμα σε ζητήματα δεοντολογίας καθώς από την ίδρυσή του, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ πασχίζει να δημιουργήσει έναν θεσμό που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας για την ακεραιότητα των αξιολογήσεων του και τη διαχείριση των πόρων της έρευνας που βασίζεται στην επιστημονική περιέργεια με βάση την ποιότητα της, χωρίς γεωγραφικούς και θεματικούς περιορισμούς. Είμαστε περήφανοι για τη διαδρομή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ και η συμμετοχή μας στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας είναι μια απόδειξη των αξιών μας».
«Το πεδίο της Ακεραιότητας της Έρευνας αντιπροσωπεύει ένα πλαίσιο γνώσεων που στοχεύει στην κωδικοποίηση καλών πρακτικών για την προώθηση της παραγωγής και δημοσίευσης αξιόπιστων ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η φιλοξενία του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ακεραιότητα της Έρευνας στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερη τιμή και εξαιρετική ευκαιρία ενημέρωσης της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, καθώς επίσης και των φορέων που συνδέονται άμεσα με την επιστήμη και την καινοτομία στην χώρα μας, αναφορικά με τις συζητήσεις που άπτονται των θεμάτων για την αξιοπιστία της επιστημονικής έρευνας. Η προώθηση της Ακεραιότητας της Έρευνας είναι δυνατή μέσω της αναγνώρισης και αποδοχής ότι πρωτοβουλίες, όπως τα Παγκόσμια Συνέδρια, συνδέονται με την υπευθυνότητα της ερευνητικής κοινότητας προς τις κοινωνίες, αλλά και με την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης των κοινωνιών προς την επιστήμη εν γένει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του Ε.Σ. του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και Συμπροεδρεύων του WCRI2024, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χαριτίδης.
