Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Σημαντική πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου (GBM) δείχνουν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου “PROTECT”

Ημερομηνία: 27/07/2022

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου πραγματοποίησαν δοκιμές ενός νέου φαρμάκου σε ποντίκια για την εύρεση θεραπείας σε μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, το γλοιοβλάστωμα (GBM).

Τα ερευνητικά αποτελέσματα επαλήθευσαν τις υποθέσεις των ερευνητών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η μείωση των επιπέδων αργινίνης – ενός πρωτεϊνογόνου αμινοξέος που ενθαρρύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων- μπορεί να αποδυναμώσει τις επιδράσεις των κατασταλτικών κυττάρων και να ενδυναμώσει τα Τ-κύτταρα των ποντικών. Οι επιστήμονες δήλωσαν πως «η θεραπεία σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία δεν προκάλεσε σημαντικές παρενέργειες και θεράπευσε τα ποντίκια από τους όγκους τους», καθιστώντας την μια σημαντική αντικαρκινική στρατηγική.

Τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν μέρος του ερευνητικού έργου «Προγραμματισμένη και ΧΩροχρονική απελευθέρωση θεραπευτικών και θεραπογνωστικών μορίων στα καρκινικά κύτταρα» (“PROTECT”) που διεξάγεται με την διεπιστημονική συνεργασία ερευνητικών ομάδων του εξωτερικού (Imperial College, UK, University of Florence, Italy, Stanford University, USA). Το έργο με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Οργανικής Χημείας (Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), κ. Ανδρέα Τζάκο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μελών ΔΕΠ και ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας.

Η δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Clinical Investigation” είναι διαθέσιμη εδώ.

Ιστοσελίδα έργου: https://bac.chem.uoi.gr/protect/index.html

Πηγή φωτογραφίας: Angiola Harry (Unsplash)