Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. συμμετείχε στο επετειακό Athens Science Festival 2024

Ημερομηνία: 30/04/2024

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) συμμετείχε στο εορταστικό, για τα 10 χρόνια ζωής του, Athens Science Festival 2024 | «Ιστορίες Αλλαγής», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 16-21 Απριλίου 2024 στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Το Ίδρυμα συμμετείχε στη διοργάνωση με την προβολή τεσσάρων ερευνητικών έργων, που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης».

Την Τετάρτη 17 Απριλίου, μαθητές/τριες του 1ου Γενικού Λυκείου Ελευσίνας βρέθηκαν στον χώρο του INNOVATHENS για να παρακολουθήσουν το εργαστήριο για παιδιά «Ψηφιακά Στοιχεία». Στο πλαίσιο της Δράσης, οι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε μία καινοτόμα μέθοδο διδασκαλίας της Ευκλείδειας Γεωμετρίας, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Delements στις κινητές συσκευές τους.

Οι ομάδες των υπόλοιπων Έργων υποδέχθηκαν τους επισκέπτες του Athens Science Festival στο χώρο του ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟΥ. Για δύο μέρες, την Τετάρτη 17 και την Παρασκευή 19 Απριλίου, μέλη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΕΞ παρουσίασαν το εν λόγω πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές/τριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αντικείμενο τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση ενέργειας, ως μέσο για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και μίλησαν για το σημαντικό έργο που υλοποιείται στους Κόμβους που είναι εγκατεστημένοι στη Σιβιτανίδειο Σχολή και το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.

Η παρουσία του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο επετειακό Athens Science Festival ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου με την παρουσίαση δύο διαδραστικών εκθέσεων.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο η ερευνητική ομάδα του Έργου «μCosmics» με τη βοήθεια μαθητριών κατασκεύασαν ανιχνευτές κοσμικών ακτινών, πραγματοποίησαν πειραματικές μετρήσεις και ανίχνευσαν την αόρατη βροχή σωματιδίων που προκαλούν οι κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας.

Τέλος, το κοινό του Athens Science Festival μαζί με την ομάδα «Mystique – STEM Quake» συμμετείχαν ενεργά όλο το διήμερο στην εξιχνίαση των μυστικών των σεισμών, με δραστηριότητες φόρτισης μοντέλων κτιρίων στην επιτραπέζια σεισμική τράπεζα και εκτυπωμένα τρισδιάστατα μοντέλα των γεωλογικών δομών της γης.

Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ολοκλήρωσε την τρίτη συμμετοχή του στο Athens Science Festival με επιτυχία, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη γιορτή της επιστήμης, συνεισφέροντας με τη σειρά του στην σύνδεσή της με την κοινωνία.

Στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο Athens Science Festival μπορείτε να βρείτε εδώ

Σχετικό Αρχείο