Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. συμμετέχει στο επετειακό Athens Science Festival 2024!

Ημερομηνία: 11/04/2024

Στο επετειακό φεστιβάλ για τα 10 χρόνια του Athens Science Festival 2024 με τίτλο «Ιστορίες Αλλαγής» / “Tales of Change”, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας δίνει το παρών με τέσσερα ερευνητικά έργα, τα οποία έχουν υποστηριχθεί στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης».

Το Athens Science Festival 2024 θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 16 έως και την Κυριακή 21 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και θα παρουσιαστούν τα εξής ερευνητικά έργα:

Στην ενότητα «ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ»

μCosmics: ένα εκπαιδευτικό τηλεσκόπιο

Ένας σταθμός μέσα στην τάξη για την ανίχνευση κοσμικών σωματιδίων που φθάνουν στη γη από όλες τις κατευθύνσεις του διαστήματος. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κατασκευάζουν ανιχνευτές κοσμικών ακτίνων (μCosmics), μαθαίνουν τα χαρακτηριστικά τους μέσω πειραματικών μετρήσεων και στη συνέχεια ανιχνεύουν την αόρατη βροχή σωματιδίων που προκαλούν οι κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας! Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνιος Λέισος και Φορέας Υποδοχής το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Πότε: Σάββατο 20 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 – 19:00

Που: ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ

 

Mystique STEM-Quake: Εξιχνιάζοντας τα μυστήρια των σεισμών

Πως οι τεχνολογίες αιχμής μας βοηθούν να εξιχνιάσουμε τα μυστήρια των σεισμών? Οι σεισμοί αποτελούν πολύπλοκα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στο εσωτερικό της Γης, με τους μηχανισμούς γένεσης τους να μην είναι άμεσα ορατοί. Καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής καθιστούν την επιστήμη χειροπιαστή: Οι επισκέπτες/τριες του Φεστιβάλ θα μπορέσουν να κρατήσουν στα χέρια τους 3D μοντέλα, που αποτελούν τρισδιάστατη απεικόνιση της γεωλογίας και των σεισμών, να δοκιμάσουν την εμπειρία της προσομοίωσης πραγματικών σεισμών στην επιτραπέζια σεισμική τράπεζα και να κατασκευάσουν τα δικά τους κτίρια, χρησιμοποιώντας απλά υλικά και δοκιμάζοντας την ανθεκτικότητά τους στη σεισμική τράπεζα. Τέλος το κοινό θα λάβει μέρος σε ένα εκπαιδευτικό κουίζ σχετικά με τους σεισμούς και τα μέτρα προστασίας. Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου είναι η Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια Κατερίνα Ορφανογιαννάκη και Φορέας Υποδοχής το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πότε: Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 – 19:00

Που: ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ

 

Ευφυής διαχείριση ενέργειας (ΑΠΕΞ)

Το ΑΠΕΞ είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αντικείμενο τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση ενέργειας, ως μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Τα σχολεία μπορούν να επισκεφθούν τους κόμβους που έχουν εγκατασταθεί στην Σιβιτανίδειο σχολή στην Αθήνα και στο 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και να έρθουν σε επαφή με τεχνολογικό εξοπλισμό που οδηγεί στην ενεργειακή μετάβαση.

Τι λύσεις προτείνει η επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;

Τι απαντάνε οι μαθητές ως η γενιά που θα κληθεί να απαντήσει σε πρωτόγνωρα ερωτήματα;

Το ΑΠΕΞ στοχεύει στην ανάπτυξη ανοιχτού διαλόγου μεταξύ επιστήμης και της νέας γενιάς.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Χατζηαργυρίου και Φορέας Υποδοχής το Ε.Π.Ι. Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών (ΕΠΣΕΥ)- ΕΜΠ.

Πότε: Τετάρτη 17 Απριλίου και Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 και ώρα 09:00 – 14:00

Που: ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ

 

Στην ενότητα «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Ψηφιακά Στοιχεία

Μια αρχαία ιστορία λέει ότι κάποτε ο Βασιλιάς Πτολεμαίος ρώτησε τον Ευκλείδη αν υπάρχει οδός για τη γεωμετρία πιο σύντομη από αυτή των Στοιχείων. Και ο Ευκλείδης, τότε, απάντησε ότι «δεν υπάρχει βασιλική οδός στη γεωμετρία». Και, πράγματι, για αιώνες η ανθρωπότητα αυτό ακριβώς έπραξε: Δίδασκε την μόνη αρχαία επιστήμη που είναι ακόμα ζωντανή στις μέρες μας μέσα από ένα βιβλίο, τα Στοιχεία του Ευκλείδη. Η Δράση «Ψηφιακά Στοιχεία» παραδίδει στις μαθήτριες και στους  μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαδραστικές εφαρμογές, μέσα από τις οποίες μπορούν να αναπαράγουν τις αποδείξεις του αρχαίου κειμένου με έναν σύγχρονο, ευχάριστο και παιδαγωγικά πολύτιμο τρόπο. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Μιχάλης Σιάλαρος με φορέα Υποδοχής το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πότε: Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 09:30 – 10:15

Που: INNOVATHENS (Ισόγειο)