Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

ΓΓΕΚ: Διημερίδα & παράλληλη Έκθεση με θέμα: «Προστασία και Ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Ημερομηνία: 22/03/2024

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) διοργανώνει, Διημερίδα & παράλληλη Έκθεση με θέμα: «Προστασία και Ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την εφαρμογή έργων που πραγματοποιήθηκαν από τους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΚ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Απριλίου 2024, στο Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.

Στην εκδήλωση Ερευνητικοί και Τεχνολογικοί φορείς που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΚ, θα παρουσιάσουν υπερσύγχρονες, καινοτόμες και εύχρηστες εφαρμογές από ερευνητικά έργα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα και για την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αλλά και για την Προβολή και Ανάδειξή της.

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα θα παρουσιαστούν ερευνητικά έργα που αφορούν στον εντοπισμό, στη καταγραφή, αλλά και στην διαχείριση κινδύνων όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, αλλά και η κλιματική αλλαγή, με στόχο την λήψη προληπτικών μέτρων αποφυγής καταστροφών ή και μετριασμού των επιπτώσεών τους. Η πρώτη μέρα θα κλείσει με τον καθοριστικό ρόλο της συντήρησης στην εσαεί διατήρηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στην Ανάδειξη και Προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, με παρουσιάσεις ερευνητικών έργων, αλλά και άμεση επικοινωνία των συμμετεχόντων με αυτά, αφού οι εγκαταστάσεις τους θα είναι διαθέσιμες στο χώρο του Ε.Ι.Ε.

Η εκδήλωση συνοδεύεται με έκθεση στον εξωτερικό χώρο του αμφιθεάτρου που απώτερο στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα καταστροφών που έχουν πλήξει το πολιτιστικό απόθεμα της ανθρωπότητας, από τα αρχαιότατα χρόνια έως και σήμερα.

Για όσους από τους συμμετέχοντες στη Συνάντηση το επιθυμούν, θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε ειδικά οργανωμένη ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη για επιτόπια επίδειξη των αποτελεσμάτων του έργου ΠΡΩΤΕΑΣ από τους συντελεστές του έργου.

Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης τόσο δια ζώσης (E.I.E., Βασ. Κων/νου 48, 11635 Αθήνα) όσο και εξ αποστάσεως, μέσω:

α) του παρακάτω συνδέσμου με δυνατότητα παρακολούθησης και συμμετοχής στο ZOOM Meeting: https://us06web.zoom.us/j/89664059198?pwd=qE1bhYT2i62dpJsT7zGPVL0WR0qbgO.1

β) του συνδέσμου live streaming από το κανάλι YouTube της ΓΓΕΚ με δυνατότητα απλής παρακολούθησης:

1η μέρα εργασιών: https://youtube.com/live/-hFRWJzzb00?feature=share

2η μέρα εργασιών: https://youtube.com/live/iCp8pY9004k?feature=share

Για τον τρόπο συμμετοχής (δια ζώσης ή εξ αποστάσεως) συμπληρώστε την παρακάτω online φόρμα: https://form.jotform.com/240673099652363

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ