Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο Συνέδριο «Μένω; Φεύγω; Επιστρέφω;» για την κινητικότητα του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού του ΕΚΤ

Ημερομηνία: 27/11/2023

Η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), Καθηγήτρια Ξένη Χρυσοχόου και η Διευθύντρια του Ιδρύματος, Δρ Κατερίνα Κουραβέλου, συμμετείχαν στο συνέδριο, που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), «Μένω; Φεύγω; Επιστρέφω; Κινητικότητα του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τα άτομα, την κοινωνία και την οικονομία».

H Δρ Κουραβέλου συμμετείχε στην πρώτη διαδραστική συνεδρία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του ΕΙΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους από την επιχειρηματική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, την Κοινωνία των Πολιτών και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας καθώς και υπεύθυνους άσκησης πολιτικής. Στην ενδιαφέρουσα συνεδρία γνωριμίας και δικτύωσης, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και γνώσεις με τους/τις υπόλοιπους/ες συμμετέχοντες/ουσες με αφορμή τα κρίσιμα ζητήματα του συνεδρίου.

Στον τρίτο κύκλο των συζητήσεων του συνεδρίου, η κυρία Χρυσοχόου και ο κύριος Μανώλης Πρατσινάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, συντόνισαν τη θεματική «Επιδράσεις στο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον». Στη συζήτηση συμμετείχαν η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κυρία Γεωργία Βαλατσού, η Διευθύντρια και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), κυρία Βασιλική Γεωργιάδου, ο Πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, κύριος Ορέστης Καλογήρου, ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΙΕ, κύριος Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κύριος Δημήτρης Χριστόπουλος.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων/ουσών, στα κύρια ερωτήματα του συνεδρίου «Μένω; Φεύγω; Επιστρέφω;» προστέθηκε το ερώτημα «Έρχομαι;», κάνοντας λόγο για την ύπαρξη των κατάλληλων συνθηκών όσον αφορά την κινητικότητα του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε η ανάγκη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και η καλή συνεργασία των ελληνικών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, προκειμένου να ενισχυθεί η κατάρτιση (upskilling) των επιστημόνων.

Ακούστε εδώ την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση της κυρίας Χρυσοχόου αναφορικά με την κινητικότητα των επιστημόνων στο τέταρτο επεισόδιο του podcast του ΕΚΤ.

Οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου είναι διαθέσιμες μέσα από το κανάλι του ΕΚΤ στο YouTube στην ακόλουθη διεύθυνση: https://www.youtube.com/@ektgr