Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Αυλαία με θετικό πρόσημο για την πρώτη συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου 2023

Ημερομηνία: 15/11/2023

Αυλαία με θετικό πρόσημο για την πρώτη συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου  2023

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) ταξίδεψε στο Καστελλόριζο, στην καρδιά των γρίφων και των παιγνιδιών επιστήμης, με αφορμή το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως και τις 22 Οκτωβρίου 2023. Για τρεις ημέρες το ακριτικό νησί έγινε το επίκεντρο της επιστήμης μέσα από πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, εντυπωσιακά πειράματα, παιγνίδια, γρίφους και εργαστήρια, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών του νησιού, καθώς και αυτών που επισκέφθηκαν το Καστελλόριζο από τη Ρόδο, τη Σύμη και τη Χάλκη.

Στην πρώτη συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στη διοργάνωση, μέσα από ενδιαφέρουσες δράσεις, παρουσιάστηκαν δύο (2) ερευνητικά έργα, που υποστηρίχθηκαν από το Ίδρυμα στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης».
Το Σαββατοκύριακο 21-22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης  παρουσίασε το ερευνητικό έργο «Μαθαίνοντας και διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή» (EDU4Clima). Η Επιστημονική Υπεύθυνη, Καθηγήτρια Μαρία Κανακίδου και ο Συντονιστής του Έργου, Δρ Νίκος Καλυβίτης μέσω επιμορφωτικών βίντεο και μιας σειράς απλών πειραμάτων επίδειξης φαινομένων βοήθησαν τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Καστελλορίζου να κατανοήσουν τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Λίγο νωρίτερα, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “Discovery Space” (D-Space), ο κ. Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος,  Υπεύθυνος Διάχυσης Αστρονομίας του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) και ο κ. Γιώργος Κλήμης, Καθηγητής Φυσικής στο Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον» υποδέχθηκαν έξω από την Σαντραπεία Αστική Σχολή τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς για να παρατηρήσουν με ηλιακό τηλεσκόπιο και ηλιοσκόπιο τους σχηματισμούς στην επιφάνεια του Ήλιου και να υπολογίσουν πόσο ψηλά βρίσκεται στον ουρανό.
Το βράδυ του Σαββάτου όλοι/ες έδωσαν ραντεβού στο χώρο του αεροδρομίου του Καστελλορίζου για μια ξεχωριστή παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπιο. Οι παρευρισκόμενοι/ες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το φεγγάρι, καθώς και πλανήτες, όπως τον Κρόνο με τους δακτυλίους του και τον Δία. Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα του D-Space παρείχε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα, καθιστώντας την εμπειρία όχι μόνο ευχάριστη, αλλά και εκπαιδευτική.
Με τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. συνεχίζει την έμπρακτη υποστήριξή του σε πρωτοβουλίες εξωστρέφειας της επιστήμης, ιδιαίτερα αυτές που, με πρωτότυπο  τρόπο, αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας σε κοινωνίες, όπως αυτές των ακριτικών νησιών. Στο Φεστιβάλ παρευρέθηκε η Διευθύντρια του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., Δρ Κατερίνα Κουραβέλου για να παρακολουθήσει από κοντά τις δράσεις. Η Δρ Κουραβέλου είχε τη χαρά να γνωρίσει τον κ. Πανταζή Χούλη και την κ. Ελένη Γραμματικοπούλου, τους οποίους συνεχάρη για τη σπουδαία πρωτοβουλία και τους ευχαρίστησε θερμά για τη φιλοξενία, την ξενάγηση στο Καστελλόριζο και την εξαιρετική διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σχετικό αρχείο