Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Συμμετοχή ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Κόμβου «ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ»

Ημερομηνία: 25/10/2023

Το ερευνητικό έργο «Διάχυση Έρευνας για την Τέχνη σε μια Τεχνολογική Κοινωνία» («ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ») σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργάνωσε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 εκδήλωση με αφορμή την εν εξελίξει δοκιμιακή έκθεση της εικαστικού Μαρίας Παπανικολάου, Free From What.

Οι προσκεκλημένοι/ες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση της καλλιτέχνιδας, όπου παρουσιάζονται «μινιμαλιστικές in situ παρεμβάσεις, γλυπτικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και προβολές, σε μια αδιόρατα διαλογική μεταξύ τους σχέση, δημιουργώντας ένα χαμηλόφωνο στοχαστικό σύμπαν» καθώς και στην «ομιλία-περφόρμανς “Κίνητρο”», που συνιστά μια εν αναμονή και εν εξελίξει δημιουργία, η οποία μετoυσιώνεται διαρκώς σε κάθε συνάντηση της καλλιτέχνιδος με το κοινό».

Ακολούθησε, στη συνέχεια, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση περί τέχνης, στην οποία συμμετείχε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών,  Κώστας Ιωαννίδης, η καλλιτέχνις-εικαστικός Μαρία Παπανικολάου καθώς η επιμελήτρια της έκθεσης, Άννα Καφέτση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ενδιαφέροντα ζητήματα σχετικά με τον ρόλο της τέχνης στην εποχή μας, ενώ η εικαστικός Μαρία Παπανικολάου απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με την έκθεσή της. Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε επίσης γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ομιλητών/τριών και του κοινού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Ελίνα Πάντου, στέλεχος του Τμήματος Ερευνητικών Έργων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., η οποία αναφέρθηκε στον Κόμβο «ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ» που αξιολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία και επεσήμανε ότι «μέσα στα 6 χρόνια πορείας του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είμαστε περήφανοι που μέσω των δράσεών του το Ίδρυμα έχει χρηματοδοτήσει και συνεχίζει να χρηματοδοτεί Έργα στην Επιστημονική Περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Τεχνών, ιδιαίτερα σε μια εποχή που παρατηρείται ή επιχειρείται συχνά η υποβάθμιση και απαξίωση των τελευταίων», ενώ στο κλείσιμο του λόγου της, παραφράζοντας τα λόγια της κ. Καφέτση για το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μεγάρου Μουσικής, ευχήθηκε «και αυτό το έργο “να δώσει διέξοδο στον κλειστό  χώρο” στον οποίο παραμένει εγκλωβισμένη η ακαδημαϊκή έρευνα για τη σχέση της Τέχνης με την Τεχνολογία και να αποτελέσει “ένα ακόμη άνοιγμα στον κόσμο”».

Η έκθεση Free From What θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 στον Εναλλακτικό χώρο της Υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου Μουσικής. Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής, η καλλιτέχνις θα συναντήσει και θα ξεναγήσει για τελευταία φορά το κοινό την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18:00-20:00 (είσοδος ελεύθερη), ενώ θα παρουσιάσει την ομιλία-περφόρμανς «Κίνητρο» στο Project Room της Υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου Μουσικής την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και ώρα 16:00-20:00.

Το ερευνητικό έργο «Διάχυση Έρευνας για την Τέχνη σε μια Τεχνολογική Κοινωνία» υλοποιείται από το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης». Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εμβληματική δράση είχε ως στόχο μεταξύ άλλων τη διάδοση και την προβολή του ερευνητικού έργου που έχει παραχθεί ή είναι σε εξέλιξη  από Φορείς έρευνας της χώρας στην ευρύτερη κοινωνία ή σε νέους επιστήμονες ή/και σε απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές μέσα από καινοτόμες, πρωτότυπες προσεγγίσεις.

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την έκθεση.