Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Επιτυχημένη συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο Athens Science Festival 2023

Ημερομηνία: 19/10/2023

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Athens Science Festival 2023 │ «Διαμόρφωσε το μέλλον σου», το οποίο πραγματοποιήθηκε 10-12 Οκτωβρίου 2023 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης, παρουσιάστηκαν έξι ερευνητικά έργα, που υποστηρίχθηκαν από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης».

Κάθε δράση προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών, και ειδικότερα των μαθητών/τριών και καθηγητών/τριών, που επισκέφθηκαν την Τεχνόπολη στο πλαίσιο των προγραμματισμένων σχολικών επισκέψεων. Στη Διαδραστική Έκθεση είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το «ΕΛεΦυΣ, το Εικονογραφημένο Λεξικό Φυσικής για το Σχολείο» και μέσω των εικονογραφήσεων, του διαδραστικού και πολυμεσικού περιεχομένου του να κατανοήσουν καλύτερα όρους της Φυσικής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης, ενημερώθηκαν από την ερευνητική ομάδα του Έργου «Το Νου σου στο Νου σου» για την πολυαισθητηριακότητα του εγκεφάλου και πώς μπορεί να συμβάλλει στη μάθηση, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες πολυαισθητηριακής αντίληψης και προσοχής. Μικροί και μεγάλοι έμαθαν, ακόμη, το ηχόχρωμα της φωνής τους, κατασκεύασαν ψηφιακά μουσικά όργανα και έπαιξαν τις δικές τους μελωδίες εντός της εικονικής «ΕπιSTEAMουσικής» πραγματικότητας.

Παράλληλα, παιδιά και δάσκαλοι απόλαυσαν την παρουσίαση του Έργου «Η Σοφία στο Σχολείο», το οποίο προτείνει με έναν διαδραστικό, παιγνιώδη και ψυχαγωγικό τρόπο τη διδασκαλία της Φιλοσοφίας σε μια διευρυμένη κλίμακα, επιδιώκοντας την εξοικείωση των μικρών μαθητών/τριών με τον φιλοσοφικό τρόπο σκέψης. Στο Εργαστήριο για παιδιά, μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου «ταξίδεψαν» στον ιδιαίτερο κόσμο της Μοριακής Βιολογίας, όπου ενημερώθηκαν για το DNA και την φαρμακογονιδωματική, ενώ την ίδια στιγμή με τη βοήθεια της ερευνητικής ομάδας του σύγχρονου εκπαιδευτικού εργαλείου «BioSTEM» συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές εργαστηριακές ασκήσεις, όπως η συλλογή DNA από δείγμα σιέλου και η προετοιμασία του για ανάλυση. Η παρουσία του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο Athens Science Festival 2023 ολοκληρώθηκε με το Πείραμα Επίδειξης «Εξευρενώντας τον Ήλιο με ηλιοσκόπιο», στο πλαίσιο του Έργου «Discovery Space». Με το ηλιοσκόπιο, οι επισκέπτες/τριες του Φεστιβάλ παρατήρησαν τους σχηματισμούς της ηλιακής επιφάνειας και επιχείρησαν να μετρήσουν το ύψος του Ήλιου.

Η συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο Athens Science Festival, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Ιδρύματος να συνεισφέρει στη διασύνδεση της επιστήμης με την ευρύτερη κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τις ερευνητικές ομάδες των χρηματοδοτούμενων Έργων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. να μοιραστούν γνώσεις, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αναπτύξουν σχέσεις που, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσουν την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα.

Στιγμιότυπα από την συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο Athens Science Festival μπορείτε να βρείτε εδώ

Σχετικό αρχείο

Δελτίο Τύπου