Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. δίνει το «παρών» στο Athens Science Festival 2023!

Ημερομηνία: 09/10/2023

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο Athens Science Festival 2023, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 10 έως και την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο ενεργειών επικοινωνίας και διάχυσης, η συμμετοχή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στη φετινή διοργάνωση με τίτλο «Διαμόρφωσε το Μέλλον σου» / “Shape your Future”, έχει ως στόχο την ανάδειξη έξι ερευνητικών έργών που έχουν υποστηριχθεί στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης».

Στην ενότητα «ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ» συμμετέχουν τα ερευνητικά έργα:

Εικονογραφημένο Λεξικό Φυσικής για το Σχολείο

Η επιστήμη υπάρχει παντού γύρω μας, στην τεχνητή νοημοσύνη, το κλίμα, την ενέργεια και το διάστημα. Στο σχολείο μάς προετοιμάζει για μια ζωή γεμάτη μάθηση και κριτική σκέψη, για να κάνουμε ερωτήσεις, να εξετάζουμε δεδομένα, να επιβεβαιώνουμε ότι είναι έγκυρα και να επιλύουμε προβλήματα. Η επιστήμη έχει αξία, όταν την επικοινωνούμε μέσω των γλωσσών. Στα εργαστήρια γνωρίζουμε το ΕΛεΦυΣ, ένα ψηφιακό υλικό που βοηθά να αναπτύξουμε την αγάπη για τις φυσικές επιστήμες, όποια γλωσσική μορφή κι αν παίρνουν, να κρίνουμε τις ιδέες για την επιστήμη, να συνεργαστούμε, να αναπτύξουμε περιέργεια στο σχολείο, στο επάγγελμα και σε όλη μας τη ζωή.

Πότε: Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 09:00-14:00

Που: ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ (Δ12)

Tον νου σου στον νου σου!

Ο εγκέφαλος μαθαίνει και λειτουργεί στο φυσικό περιβάλλον όπου η συμπεριφορά καθοδηγείται από πληροφορίες προερχόμενες από πολλές αισθήσεις που απαρτιώνονται μέσω της πολυαισθητηριακής αντίληψης. Ως εκ τούτου, εκπαιδευτικά πρωτόκολλα που είναι αισθητηριακά φτωχά παρέχουν ένα αφύσικο πλαίσιο μάθησης που δεν αξιοποιούν τους μηχανισμούς πολυαισθητηριακής μάθησης. Σε αυτή τη δράση θα σας ενημερώσουμε για την πολυαισθητηριακότητα του εγκεφάλου μας και τα οφέλη αυτής της πολυαισθητηριακότητας στην μάθηση και θα σας δείξουμε μέσω διαδραστικών παιχνιδιών πως αυτό που βλέπετε, ακούτε, αισθάνεστε μπορεί να μην είναι αληθινό αλλά δημιούργημα του νου μας.

Πότε: Τρίτη έως Πέμπτη, 10-12 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 09:00-14:00

Που: ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ (Δ12)

Εικονική ΕπιSTEAMουσική Πραγματικότητα

Η εικονική πραγματικότητα της ΕπιSTEAMουσικής μας επιτρέπει να φτιάξουμε μουσικά όργανα και μουσική, να ακούσουμε και να μελετήσουμε τους ήχους, παίζοντας και μαθαίνοντας με τους φίλους μας. Στη διαδραστική έκθεση της ΕπιSTEAMουσικής, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε έναν εικονικό κόσμο που τροποποιούν τα «φυσικά» χαρακτηριστικά μουσικών οργάνων για να διαμορφώσουν τον ήχο τους, να πειραματιστούν με διαφορετικά κουρδίσματα, να αλληλεπιδράσουν μέσω αισθητήρων παίζοντας μουσική με τα χέρια ή το σώμα τους και να επεξεργαστούν τον ήχο γράφοντας κώδικα στον browser σαν χάκερς!

Πότε: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 09:00-14:00

Που: ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ (Δ12)

Η ΣΟΦΙΑ στο Σχολείο

Το PPE LAB του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, με την χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ, ανέπτυξε μια τυποποιημένη μέθοδο διδασκαλίας που συνδυάζει ψηφιακή τεχνολογία και καινοτόμα μέσα, όπως  πρωτότυπα κινούμενα σχέδια, «παιγνιοποίηση», ψηφιακά παιχνίδια μάθησης και σταδιακές διαδικασίες με σύνθετες φιλοσοφικές έννοιες Λογικής και Ηθικής. Η «Σοφία στο Σχολείο», αξιοποιώντας ερευνητικές και βιωματικές πρακτικές, μαθαίνει στα παιδιά να σκέπτονται καθαρά, να αμφιβάλλουν δημιουργικά και να αποτιμούν κριτικά πεποιθήσεις και αξίες.

Πότε: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 09:00-14:00

Που: ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ (Δ12)

Στην ενότητα «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ» συμμετέχει το ερευνητικό έργο:

BioSTEM:Προσδεθείτε σε ένα ταξίδι στο DNA

Τo BioSTEM του Εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Εξατομικευμένης Θεραπείας για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια εκπαίδευσης. Οι μαθητές εισάγονται σε έννοιες της Βιολογίας και εκπαιδεύονται σε τεχνικές μοριακής. Από ποια οργανίδια δομείται ένα κύτταρο; Ποιοι είναι οι δομικοί λίθοι πρωτεϊνών και DNA; Οι απαντήσεις δίνονται με «hands-on learning» ενασχόληση των μαθητών. Το BioSTEM επιδιώκει την ενημέρωση για τη Φαρμακογονιδιωματική και τις βιοηθικές προεκτάσεις των γενετικών αναλύσεων. Η δικτύωση Πανεπιστημίου με σχολεία για την εφαρμογή STEM προσέγγισης της Βιολογίας γίνεται για πρώτη φορά οργανωμένα στην Ελλάδα.

Πότε: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 10:30-11:30

Που:  ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ (κάτω όροφος)

Στην ενότητα «ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ» συμμετέχει το ερευνητικό έργο:

Εξερευνώντας τον Ήλιο με ηλιοσκόπιο!

Ο Ήλιος, το άστρο στη διαστημική μας «αυλή», ανέκαθεν προκαλούσε δέος στον άνθρωπο και λατρευόταν ως θεός στις αρχαίες θρησκείες, καθώς διαπιστώθηκε πολύ νωρίς στην ανθρώπινη ιστορία πόσο κομβικός είναι για την ύπαρξη της ζωής. Με την ανάπτυξη της λογικής σκέψης και της επιστήμης όμως, έγινε αντιληπτό ότι η κίνησή του διέπεται από φυσικούς νόμους και πως διαθέτει πολλά μυστικά που μας καλεί να τα αποκρυπτογραφήσουμε, ώστε να μάθουμε καλύτερα πώς επηρεάζει τη ζωή και την τεχνολογία μας. Για να πάρουμε μια ιδέα, θα παρατηρήσουμε σχηματισμούς της επιφάνειάς του με ηλιοσκόπιο και θα επιχειρήσουμε να βρούμε το γεωγραφικό μας πλάτος!

Πότε: Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 09:00-14:00

Που: Εξωτερικός χώρος