Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Δελτίο Τύπου: Υπογραφή 2ης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση της μελέτης των ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας

Ημερομηνία: 08/06/2023

Προγραμματική σύμβαση με στόχο την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Μελέτες πεδίου ενδημικών και απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας» καθώς και του Προγράμματος Χορήγησης Υποτροφιών υπέγραψαν την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), αναπληρωτής καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τριάντης και η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), Δρ Κατερίνα Κουραβέλου.

Αντικείμενο της δεύτερης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ως φορέα χρηματοδότησης και του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ως φορέα υλοποίησης, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 800 χιλιάδες ευρώ, αποτελεί τόσο η υλοποίηση του υψηλής ποιότητας ερευνητικού προγράμματος «Μελέτες πεδίου ενδημικών και απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας», στο πλαίσιο του οποίου θα χρηματοδοτηθούν, κατόπιν αξιολόγησης, ερευνητικά έργα διάρκειας έως 12 μηνών, όσο και η υλοποίηση του προγράμματος χορήγησης υποτροφιών, στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγηθούν έως 5 υποτροφίες.

Η Διευθύντρια του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., Δρ Κατερίνα Κουραβέλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς η συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία ξεκίνησε περίπου πριν από ένα χρόνο, επικυρώνεται και διευρύνεται σήμερα με μια νέα σύμβαση που στόχο έχει να υπηρετήσει την Ελληνική ερευνητική κοινότητα μέσω της ενίσχυσης της μελέτης των ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας, προσφέροντας παράλληλα και υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συναφή θέματα ενδιαφέροντος. Ευχαριστούμε τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στο ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για μια ακόμα φορά και αναμένουμε τα αποτελέσματα των χρηματοδοτούμενων μελετών και των διδακτορικών διατριβών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., κ. Κωνσταντίνος Τριάντης δήλωσε σχετικά: «Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης βιοποικιλότητας απαιτεί και την προώθηση της γνώσης μας για ομάδες οργανισμών που έχουν μελετηθεί λιγότερο από άλλες, ή και καθόλου. Ταυτόχρονα, έχει αναγνωριστεί η διαρκής μείωση των ειδικών ταξινόμων για σειρά ομάδων οργανισμών, ιδίως ασπονδύλων ζώων και μικροοργανισμών, κάτι που εφόσον συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση όσον αφορά την ικανότητά μας να καταγράφουμε και να γνωρίζουμε τη βιολογική ποικιλότητα. Συνεπώς, η εξαιρετική συνεργασία με το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. συνεχίζεται και επεκτείνεται, ώστε εκτός της χρηματοδότησης μελετών πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας, να χρηματοδοτηθούν για πρώτη φορά και διδακτορικές διατριβές ταξινομικής. Η εμπειρία και η αξιοπιστία του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. προσφέρει τα εχέγγυα της αντικειμενικής αξιολόγησης των προτάσεων που θα υποβληθούν αλλά και της επιτυχούς υλοποίησης τους».

Στην υπογραφή της σύμβασης παρούσες ήταν η Πρόεδρος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., καθηγήτρια Μαρία Παπαδοπούλου και η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., καθηγήτρια Ξένη Χρυσοχόου. Το παρών έδωσε και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χαριτίδης, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Σχετικά:

Δελτίο Τύπου