Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Δελτίο Τύπου: Η εμβληματική δράση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Επιστήμη και Κοινωνία» που τιμά τα «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» παρουσιάστηκε σε τιμητική εκδήλωση με τίτλο: «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση:Συνομιλώντας με την Ιστορία σήμερα»

Ημερομηνία: 17/02/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εμβληματική δράση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Επιστήμη και Κοινωνία» που τιμά τα «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» παρουσιάστηκε σε τιμητική εκδήλωση με τίτλο:
«200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Συνομιλώντας με την Ιστορία σήμερα»

Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Πρόεδρος κ. Ξενοφών Βερύκιος και η πλειοψηφία των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., εκπρόσωποι της Γενικής του Συνέλευσης καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, o Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, ο πρώην Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης -ο οποίος εκπροσωπούσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση-, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιάννης Ράπτης, Γραμματέας Τομέα Καινοτομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας του Κινήματος, καθώς και η εκπρόσωπος της ΓΓΕΤ κα Πολυτίμη Σακελλαρίου τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Συνομιλώντας με την Ιστορία σήμερα» την προηγούμενη Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι Ιδρυμάτων, οι δέκα δικαιούχοι της εμβληματικής δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. με μέλη των ομάδων έργων τους καθώς και όσοι υπέβαλαν προτάσεις στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης αλλά δεν πέτυχαν χρηματοδότηση.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθηνε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε τον ρόλο και την αποστολή του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Υπενθυμίζω ότι το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι ένας νέος, πολλά υποσχόμενος, θεσμός, ο οποίος ιδρύθηκε προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζωτική ανάγκη αφενός της υποστήριξης της ελεύθερης έρευνας και εκείνων που την θεραπεύουν, ήτοι των Ελλήνων Επιστημόνων. Και, αφετέρου, της αντιστροφής του καταστροφικού φαινομένου εκροής των Νέων Επιστημόνων στο Εξωτερικό. Ενός φαινομένου, του οποίου τις επώδυνες επιπτώσεις βιώσαμε κατά τα προηγούμενα χρόνια της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, και εν πολλοίς βιώνουμε ακόμη και σήμερα». Ειδικότερα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο ίδιος σημείωσε: «Υπό τα δεδομένα αυτά, η διαδρομή της (Ελλάδας), 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821 –και, κατ’ ουσίαν, από την σύσταση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους– όχι μόνο μας επιτρέπει αλλά, πολύ περισσότερο, μας υποχρεώνει να αξιοποιήσουμε την σχετική εμπειρία ως προς το τι συνέβη με το επιστημονικό δυναμικό της Χώρας και, επέκεινα, να διδαχθούμε τόσο από τις μεγάλες επιτυχίες όσο και από τα λάθη του παρελθόντος, έτσι ώστε και να μην τα επαναλάβουμε και, όσο αυτό είναι εφικτό, να τα διορθώσουμε το ταχύτερο δυνατό».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κύριος Χρίστος Δήμας επισημαίνοντας τη σημασία της εμβληματικής πρωτοβουλίας του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. να χρηματοδοτήσει δέκα ερευνητικές προτάσεις στον τομέα της ιστορίας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η δράση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Επιστήμη και Κοινωνία – 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» παρουσιάστηκε από την Καθηγήτρια Ξένια Χρυσοχόου, Αντιπρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., η οποία τόνισε τη σπουδαιότητα της δράσης του Ιδρύματος να αναδείξει ερευνητικά έργα και δράσεις υψηλής επιστημονικής και καλλιτεχνικής ποιότητας, που με καινοτόμες προσεγγίσεις αναδεικνύουν διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπως την επίδραση που είχε αυτή στη διάπλαση και εξέλιξη της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού και της πολιτικής στο ελληνικό κράτος και την ευρωπαϊκή διάσταση του γεγονότος. Όπως επεσήμανε στην παρουσίασή της, η δράση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» με συνολικό προϋπολογισμό 1.030.000€ είναι αυτή που άνοιξε τον κύκλο της εμβληματικής Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία», στόχος της οποίας αποτελεί η εκλαΐκευση της επιστήμης και ειδικότερα η διάδοση των επιστημονικών γνώσεων στην ευρύτερη κοινωνία καθώς και η καλλιέργεια μιας ευρύτερης ερευνητικής κουλτούρας.

Το θέμα των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση προσέγγισαν οι ομιλητές της εκδήλωσης κυρία Όλγα Κατσιαρδή–Hering, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, Ιστορικός Τέχνης και Επίτιμη Επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη καθώς και ο Δρ. Νίκος Ανδριώτης, Ιστορικός και Εκπαιδευτικός, οι οποίοι παρουσίασαν σκέψεις για την ιστοριογραφία σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, εκδοχές του εικαστικού ευρωπαϊκού φιλελληνισμού και αναπαραστάσεις της Επανάστασης του 1821 στην εκπαίδευση, αντίστοιχα. Την εκδήλωση συντόνισε η κυρία Ελίνα Πάντου από το Τμήμα Ερευνητικών Έργων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν σε δύο (2) βίντεο τόσο οι δέκα χρηματοδοτούμενες προτάσεις απο το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. όσο και επιλεγμένα δείγματα των προτεινόμενων έργων που υποβλήθηκαν στη Β΄ Φάση αξιολόγησης της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Επιστήμη και Κοινωνία – 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση». Την εκδήλωση έκλεισε ο Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αντώνης Ρεγκάκος, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ακολουθεί η περιγραφή των δέκα (10) χρηματοδοτούμενων προτάσεων:
– Βιωματικό εκπαιδευτικό παιχνίδι που αναδεικνύει την κοινωνική ταυτότητα της Ελληνικής  Επανάστασης.
-Graphic novel/ασπρόμαυρο σκίτσο μέσω από το οποίο επιχειρείται μια περιήγηση στα σημαντικότερα γεγονότα του Αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας μεταξύ 1821-1827 και στους κυριότερους τόπους διεξαγωγής του.
-Μελέτη μαρτυριών από δικαστικά και αστυνομικά αρχεία στις οποίες ανιχνεύονται πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στο μικροϊστορικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
-Εικαστική αναπαράσταση των αστικών τόπων-σταθμών της Ελληνικής Επανάστασης στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με στοιχεία σχεδίου, χάρτη και ζωγραφικού έργου.
-Θεατρική παράσταση-πολυθέαμα που θα παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης μέσω της Τέχνης και της προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας.
-Μελέτη που εξετάζει το δίπολο παράδοσης και νεωτερικότητας στην Επανάσταση του 1821 σε τέσσερις σαφώς καθοριζόμενους άξονες: κρατικός μηχανισμός, εκπαίδευση, Εκκλησία, Σύνταγμα, και δημιουργία MOOC (Massive Open Online Courses).
-Διαδραστικός ιστορικός άτλαντας μέσω του οποίου ανασυστήνεται το ιστορικό τοπίο της ελληνικής επανάστασης (1821-1832).
-Συστήματα εικονικής πραγματικότητας με τα οποία προσεγγίζονται βιωματικά γνωστές και άγνωστες πτυχές και σταθμοί του Αγώνα.
-Μουσειακό θέατρο μέσα από το οποίο θα προβάλλονται αφηγήσεις από ιστορικά υποκείμενα που έζησαν στην Αθήνα στα χρόνια της Επανάστασης του 1821.
-Θεατρικό ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζει τη ζωή, τη δράση, το έργο και την παρακαταθήκη του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη καθώς και τον αντίκτυπό τους στην εποχή του έως την εποχή μας.

Επισημαίνεται ότι τα χρηματοδοτούμενα έργα της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία – 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» υλοποιούνται σε Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.