Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Tον κρίσιμο ρόλο των νησιών της νότιας Ελλάδας για την επιβίωση εκατομμυρίων πουλιών επιβεβαιώνει νέα έρευνα, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ημερομηνία: 16/05/2022

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τον καθοριστικό ρόλο των μικρών νησιών της νότιας Ελλάδας για τα μεταναστευτικά πουλιά. Εκτιμάται ότι πάνω από 30 εκατομμύρια πουλιά που πρέπει υποχρεωτικά να ανεφοδιαστούν στο πρώτο διαθέσιμο νησί, θα κινδυνεύσουν, εάν αυτοί οι πολύτιμοι τόποι δεν το επιτρέπουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μελετώντας τρία μικρά νησιά της Ελλάδας, τη Γαύδο, τα Αντικύθηρα και τα Στροφάδια, η έρευνα απέδειξε ότι αποτελούν αναγκαίο σταθμό για την επιβίωσή των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς επίσης τα ευρήματά της τονίζουν την ανάγκη να διαμορφωθούν μακροχρόνια προγράμματα παρακολούθησης αυτού του είδους των πουλιών στη χώρα μας και γενικά, την περιοχή της Μεσογείου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “ROUTES” που χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στη 2η Προκήρυξη Ερευνητικών έργων για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών. Το έργο υλοποιείται από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Όλη η έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ.

Πηγή

Φωτογραφία-λογότυπο του ερευνητικού έργου: https://routes.project.uoi.gr/