Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Σημαντική συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη NASA

Ημερομηνία: 07/05/2019

Σημαντική επιτυχία του  ΕΑΑ η συνεργασία της ερευνητικής ομάδας της κύριας ερευνήτριας του ΙΑΑΔΕΤ και Πρόεδρου του Solar-Terrestrial Sciences Division της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών, Δρ. Όλγας Μαλανδράκη, με την ΝΑSΑ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Hesperia”.

Η NASA επέλεξε ανάμεσα σε αρκετά άλλα διεθνή συστήματα, τα εργαλεία του προγράμματος Hesperia (High Energy Solar Particle Events Forecasting and Analysis) που αναπτύχθηκαν κυρίως στο ΕΑΑ και αφορούν εργαλεία πρόγνωσης του διαστημικού καιρού. Τα εργαλεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για κρίσιμες δοκιμές που κάνουν στο Johnson Space Center στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας που έχει ως απώτερο στόχο την “κατάκτηση” του Πλανήτη Άρη από τον άνθρωπο.

Η πρόγνωση του διαστημικού καιρού και η καταγραφή των φαινομένων στην επιφάνεια του Ήλιου, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην θεμελιώδη κατανόηση των φυσικών διεργασιών που συντελούνται στον Ήλιο και στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας για ανάπτυξη και βελτίωση των μοντέλων παραγωγής και κίνησης φορτισμένων σωματιδίων, αλλά και στην προστασία κρίσιμων Γήινων υποδομών, μιας και μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης αλλά και σε δορυφορικά συστήματα που βρίσκονται σε τροχιά.

Πλήρης συνέντευξη της Δρ. Μαλανδράκη στον δημοσιογράφο Σωτήρη Κυριακίδη και στο «Πρακτορείο 104,9 FM”