Επιστημονικό Συμβούλιο

Ξενοφών Βερύκιος

Ο Ξενοφών Βερύκιος είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Bucknell και Lehigh των Η.Π.Α. και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Drexel ως Επίκουρος και ως Αναπληρωτής Καθηγητής από το 1979 ως το 1986, οπότε εξελέγη Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Από το 1987 έως σήμερα είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ετερογενούς Κατάλυσης. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής και Διευθύνων του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, και ιδρυτής, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (1988-1994) καθώς και της spin-of εταιρίας ΕΛΒΙΟ Α.Ε. (2002). Εξέδωσε διδακτικά βιβλία, έχει συνεισφέρει κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία και δημοσίευσε περισσότερα από 190 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα οποία έχουν αποσπάσει περισσότερες από 14.000 αναφορές. Είναι κάτοχος ένδεκα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Από το 2004 είναι Αρχισυντάκτης (για την Ευρώπη) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Applied Catalysis B: Environmental. Είναι Πρόεδρος στο Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΣ) του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

 

Κωνσταντίνος Γαλιώτης

Ο Κωνσταντίνος Γαλιώτης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (από το 2002) και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, όπου και διετέλεσε Διευθυντής για μια 7ετία (2007-2013). Μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary και Imperial Colleges) την περίοδο 1986-1997. Έχει 40 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας των υλικών και έχει προσελκύσει προγράμματα άνω των 13 εκατομμυρίων Ευρώ. Έχει συνολικά δημοσιεύσει 300 εργασίες, στις οποίες αντιστοιχούν περίπου 11000 αναφορές (H-index=44, Google Scholar). Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε περισσότερα από 40 Διεθνή Συνέδρια και είναι Editor-in-Chief των διεθνών περιοδικών “Graphene Technology” (Springer-Nature) και “Advanced Composites Letters” και μέλος του Editorial Board του “Scientific Reports” (Nature). Συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα ερευνητικά panels του DG Research της ΕΕ (ERC-Engineering, INFRAIA, Teaming, Marie-Curie κλπ) και έχει διατελέσει ως Expert, Vice-Chair και Independent Observer σε επιτροπές κρίσεων προγραμμάτων. Είναι ο επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή NMBP του Ορίζοντα 2020. Είναι ιδρυτικό μέλος του Graphene Flagship και μέλος του Executive Board του Δικτύου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διοργανωτής διεθνών συνεδρίων/ Workshops και Summer schools, όπως ‘’Industrial Technologies 2014’’, ‘’GrapHEL (2012)’’, ‘’NANOCONF (2007)’’, ‘’ECCM 11 (2004)” και “Graphene Week 2017’’.

 

Αχιλλέας Γραβάνης

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας. Συνεργαζόμενος (Affiliated) Καθηγητής Έρευνας, Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων Πανεπιστήμιο Northeastern και Συνεργαζόμενος Ερευνητής στην Emulate, spin-off του WYSS/Harvard. Πρόεδρος και μέλος πολλών Επιτροπών Έρευνας στην Ευρωπαικής Ένωσης, συμπεριλαμβανόμενης και της Επιτροπής Προγράμματος των FP7 και FP7. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) καθώς και ως μέλος του Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Έχει δημοσιεύσει άνω των 130 επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά που αναφέρονται στο PubMed (h index: 44, αναφορές > 5.300). Είναι συνιδρυτής της spin-off Βιοτεχνολογίας Bionatur.

 

Ιωάννης Εμίρης

Ο Ιωάννης Εμίρης είναι Καθηγητής Θεωρητικής Πληροφορικής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2002, όπου είναι ιδρυτής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωμετρικών και Αλγεβρικών Αλγορίθμων. Από το 2012 είναι Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Princeton και UC Berkeley των ΗΠΑ, ενώ έχει διατελέσει μόνιμος ερευνητής στο INRIA Sophia-Antipolis (Γαλλία) από το 1995 έως το 2002 και επισκέπτης καθηγητής ή ερευνητής στο ETL Tsukuba (Ιαπωνία), U. Buenos Aires, City U. Hong Kong, Western U. (Καναδάς), ENS Paris, IHES Paris, ETH Ζurich. Είναι συγγραφέας ή εκδότης τριών βιβλίων και συγγραφέας περισσότερων από 100 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, εκ των οποίων δύο έλαβαν βραβείο Διακεκριμένης εργασίας (h-index: 35). Είναι συντάκτης των περιοδικών “Journal of Symbolic Computation” (Elsevier) και “Mathematics in computer science” (Springer). Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και έχει συμμετάσχει, συχνά ως συντονιστής, σε Ευρωπαϊκά, διμερή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα.

 

Νικόλαος Μουσιόπουλος

Ο Νικόλαος Μουσιόπουλος είναι από το 1989 Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του εκεί Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Είναι επίσης Επίτιμος Καθηγητής στην Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης (πρώην Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης). Πριν την επάνοδό του στην Ελλάδα δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Κάσσελ και της Καρλσρούης από το 1982 μέχρι το 1989. Το ερευνητικό του έργο αφορά σε διάφορα θέματα ενεργειακής τεχνικής και περιβαλλοντικής μηχανικής, με συμμετοχή σε πολυάριθμα ανταγωνιστικά προγράμματα, κυρίως χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. €. Έχει επιβλέψει 42 υποψηφίους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες σε 6 χώρες. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 220 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (Google Scholar: > 6500 αναφορές, δείκτης h: 41). Διαθέτει πλούσια διοικητική πείρα (τρεις θητείες Πρόεδρος Τμήματος, 2006-2010 Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., 2010-2016 Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος). Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσα στα άλλα το Βραβείο Heinrich Hertz και το παράσημο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Από το 2002 είναι τακτικό μέλος της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina.

 

Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης

O Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης είναι Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ακαδημαϊκό μέλος ή συνεργαζόμενος καθηγητής/ερευνητής σε Παν/μια ή ερευνητικά ιδρύματα του Καναδά (Univ. of Saskatchewan, Univ. of Guelph, National Research Council of Canada), και προσκεκλημένος καθηγητής στο Cyprus University of Technology. Το επιστημονικό έργο εστιάζεται στις αλληλεπιδράσεις των συστατικών των τροφίμων και στη λειτουγικότητά τους (τεχνολογική και επίδραση στην υγεία). Υπήρξε μέλος Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας του Καναδά, Πρόεδρος του τμήματος της American Association of Cereal Chemists στον Καναδά, μέλος του Επιστ. Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. και του Επιστ. Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, και είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος βιομηχανιών τροφίμων σε θέματα ποιότητας και δημιουργίας νέων προϊόντων. Είναι (συν)εκδότης επιστημονικού βιβλίου “Functional Food Carbohydrates” και (συν)συγγραφέας πολλών ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία (> 200 εργασίες, citations > 10000, h-index: 61). Περιλαμβάνεται στην ομάδα των Highly Cited Researchers (ISI – Thomson Scientific) και έχει τύχει τιμητικών διακρίσεων από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.

 

Αντώνης Ρεγκάκος

O Αντώνης Ρεγκάκος σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Freiburg (Πτυχίο 1979, διδακτορικό 1982). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Βιέννης, (1994-1995), Freiburg (1991-1997) και από το 1997 είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν ο Όμηρος, η ιστοριογραφία και η ελληνιστική ποίηση. Είναι υπεύθυνος (μαζί με τον F. Montanari) της σειράς Τrends in Classics Supplementary Volumes και του περιοδικού Trends in Classics (Bερολίνο, Walter de Gruyter), καθώς και μέλος της κριτικής επιτροπής των περιοδικών Wiener Studien, Rivista di Filologia e d’Istruzione classica, Eikasmos. Από το 2006 διευθύνει το τμήμα Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη. Από τον Νοέμβριο του 2011 είναι Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στην Τάξη των Γραμμάτων και Τεχνών και από τον Οκτώβριο του 2016 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Χαϊδελβέργης, στην Τάξη της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.).

 

Ξένια Χρυσοχόου

Η Ξένια Χρυσοχόου  είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Rene Descartes-Paris-V (Γαλλία) και έχει εργαστεί σε διάφορα πανεπιστημια στη Γαλλία, Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2004. Σήμερα είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ενδιαφέρεται για τις κοινωνιοψυχολογικές διαστάσεις της ταυτότητας και την κατασκευή της στις φιλελεύθερες κοινωνίες καi για θέματα πολυπολιτισμικότητας και πολιτικής συμμετοχής.’Eχει γράψει επιστημονικά άρθρα και βιβλία,έχει διευθύνει τόμους και ειδικά τεύχη καθώς και έρευνες σε αυτά τα θέματα. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε μέλος του Δοικητικού Συμβουλίου και Γραμματέας της European Association of Social Psychology. Είναι Αντιπρόεδρος στο Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΣ) του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).