Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Επιστημονικό Συμβούλιο

Ξένη Χρυσοχόου

Η Ξένη Χρυσοχόου  είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Rene Descartes-Paris-V (Γαλλία) και έχει εργαστεί σε διάφορα πανεπιστήμια στη Γαλλία, Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2004. Σήμερα είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ενδιαφέρεται για τις κοινωνιοψυχολογικές διαστάσεις της ταυτότητας και την κατασκευή της στις φιλελεύθερες κοινωνίες και για θέματα πολυπολιτισμικότητας και πολιτικής συμμετοχής. Έχει γράψει επιστημονικά άρθρα και βιβλία, έχει διευθύνει τόμους και ειδικά τεύχη καθώς και έρευνες σε αυτά τα θέματα. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γραμματέας της European Association of Social Psychology. Είναι Πρόεδρος στο Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΣ) του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

 

Κωνσταντίνος Γαλιώτης

Ο Κωνσταντίνος Γαλιώτης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (από το 2002) και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, όπου και διετέλεσε Διευθυντής για μια 7ετία (2007-2013). Μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary και Imperial Colleges) την περίοδο 1986-1997. Έχει 40 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας των υλικών και έχει προσελκύσει προγράμματα άνω των 13 εκατομμυρίων Ευρώ. Έχει συνολικά δημοσιεύσει 300 εργασίες, στις οποίες αντιστοιχούν περίπου 11000 αναφορές (H-index=44, Google Scholar). Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε περισσότερα από 40 Διεθνή Συνέδρια και είναι Editor-in-Chief των διεθνών περιοδικών “Graphene Technology” (Springer-Nature) και “Advanced Composites Letters” και μέλος του Editorial Board του “Scientific Reports” (Nature). Συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα ερευνητικά panels του DG Research της ΕΕ (ERC-Engineering, INFRAIA, Teaming, Marie-Curie κλπ) και έχει διατελέσει ως Expert, Vice-Chair και Independent Observer σε επιτροπές κρίσεων προγραμμάτων. Είναι ο επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή NMBP του Ορίζοντα 2020. Είναι ιδρυτικό μέλος του Graphene Flagship και μέλος του Executive Board του Δικτύου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διοργανωτής διεθνών συνεδρίων/ Workshops και Summer schools, όπως ‘’Industrial Technologies 2014’’, ‘’GrapHEL (2012)’’, ‘’NANOCONF (2007)’’, ‘’ECCM 11 (2004)” και “Graphene Week 2017’’.

 

Εμμανουήλ Κακαράς

Ο Καθηγητής Εμμανουήλ Κακαράς έχει διατελέσει από το Σεπτέμβριο του 2012 Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Έρευνας & Ανάπτυξης στη Mitsubishi Power Europe Ltd. Οι τρέχουσες δραστηριότητές του επικεντρώνονται στην ευέλικτη λειτουργία θερμικών σταθμών, στις κυψέλες καυσίμου (fuelcells) και την ηλεκτρόλυση, την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και την ανακύκλωση CO2.  Από το 2018, είναι SeniorVice President για Ενεργειακές Λύσεις και Νέα Προϊόντα στη Mitsubishi Power Europe Ltd. Ο κύριος Κακαράς, γεννήθηκε το 1962, έλαβε το Πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), και εν συνεχεία το Διδακτορικό του από το ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο του Braunschweig στη Γερμανία. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία το 1991 και υπηρέτησε ως Καθηγητής στο ΕΜΠ έως το 2012, οπότε και έλαβε εκπαιδευτική άδεια. Από το 2014 μέχρι σήμερα είναι Καθηγητής μερικής απασχόλησης στο ΕΜΠ. Έχει προσκληθεί ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βαρσοβίας και του Τόκυο. Από το 1999 έως το 2018, ήταν Διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΔΕΠ/ ΕΚΕΤΑ). Παράλληλα με την ενασχόλησή του με την εκπαίδευση και την έρευνα, ο Εμμανουήλ Κακαράς έχει υπάρξει σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το 2010 έως το 2012 ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο καθηγητής Κακαράς έχει ευρύτατη ενασχόληση σε θέματα της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιανουάριο 2018, ήταν Πρόεδρος της European PowerPlantSuppliers Association (EPPSA) και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EU Turbines. Εκπρόσωπος της Mitsubishi Heavy Industries στο Hydrogen Council και σε άλλες πρωτοβουλίες σχετικές με το Υδρογόνο.

Ευάγγελος Μαρκάτος

Ο Ευάγγελος Μαρκάτος είναι καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έλαβε το δίπλωμα Μηχανικού Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το MSc και το Διδακτορικό στην Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο του Rochester. Είναι  επικεφαλής του Εργαστηρίου Κατανεμημένων Υπολογιστικών Συστημάτων και Κυβερνοασφάλειας στο ΙΤΕ-ΙΠ, όπου διεξάγει έρευνα στον ευρύτερο τομέα των συστημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην Ασφάλεια του Διαδικτύου  και την ιδιωτικότητα (cyber security and privacy). Έχει διατελέσει μέλος του Permanent Stakeholders Group  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και του Ακαδημαϊκού Συμβουλευτικού Δικτύου του EC3 (European Cybercrime Center) της Europol. Σήμερα είναι μέλος του Partnership Board του Ευρωπαϊκου Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια.  Έχει διατελέσει  (i) ιδρυτικός συντονιστής του SysSec: του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας για την  Ασφάλεια του Διαδικτύου, αποτελούμενο από 8 εταίρους και περισσότερους από 70 συνδεδεμένους εταίρους, (ii) συντονιστής του έργου NoAH που εγκατέστησε ένα από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά δίκτυα honeypots στην Ευρώπη και (iii) ιδρυτικό μέλος του SENTER: του ευρωπαϊκού δικτύου των εθνικών κέντρων αριστείας στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης για το  κυβερνοέγκλημα.  Έχει συγγράψει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε κορυφαία συνέδρια και περιοδικά, όπως τα ACM SOSP, IEEE HPCA, ACM / IEEE ToN, IEEE JSAC, USENIX Security, INFOCOM κ.λπ. Σύμφωνα με το Google Scholar, το έργο του έχει λάβει περισσότερες από 8.000 παραπομπές και έχει h-index 47.

Γεώργιος – Ιωάννης Νυχάς

Ο Γεώργιος – Ιωάννης Νυχάς (Ph.D.) από το 1994, είναι Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Τα τελευταία 28 χρόνια, έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος σε έξη (6) και έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός εταίρος σε  περισσότερα από τριάντα (35) έργα της ΕΕ, αποφέροντας στο ΓΠΑ προϋπολογισμό > 12 εκατ. €. Μέσω αυτών των έργων, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Νυχά έχει αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία στα ακόλουθα αντικείμενα: (α) ασφάλεια τροφίμων, ανάλυση της επικινδυνότητας, (β) εφαρμογή διεργασιών αναλυτικής τεχνολογίας (Process Analytical Technology) και του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (Internet of Things) στη βιομηχανία τροφίμων με την εισαγωγή και χρήση αισθητήρων και επιστήμης των δεδομένων. Μέχρι στιγμής έχει δημοσιεύσει 288 επιστημονικά άρθρα (Scopus) με > 15000 παραπομπές και δείκτη h = 71. Υπηρέτησε ως συμπρόεδρος (2008-2010) στην Ομάδα Επαγγελματικής Ανάπτυξης «Μικροβιακή Μοντελοποίηση και Ανάλυση Κινδύνου» της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας για την Ασφάλεια των Τροφίμων (IAFP), μέλος της επιτροπής βιολογικών κινδύνων και του Συμβουλευτικού forum της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, 2003-2007 & 2010-2011), εξωτερικός εμπειρογνώμονας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2005-2007), Πρόεδρος του Ελληνικού Φορέα Ελέγχου  Τροφίμων (ΕΦΕΤ, 2010-2011) και μέλος του ERWG της EFSA (2012-2015). Σήμερα είναι: (i) Πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την ασφάλεια των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας “Food for Life”, (ii) μεταξύ των επιστημονικών συμβούλων σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνου της ΓΔ SANCO,  (iii) μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας (iv) μέλος του ΣΑΠ της ΕΘΑΑΕ. Έχει καταχωρηθεί μεταξύ: (i) των επιστημόνων με τις περισσότερες αναφορές από την Ελλάδα, (ii)  ερευνητών με την υψηλότερη απήχηση (0,1%) (Πηγή: Clarivate Analytics), (iii) 1% των ερευνητών με τον υψηλότερο αριθμό αναφορών (PLoS Biol. 17 (8): e3000384). Του έχουν απονεμηθεί (i) το βραβείο “International Leadership Award”  του IAFP (2017, USA) και (ii) ο τίτλος “Doctor of Science” (D.Sc.) από το University of Bath (2019, UK). Τέλος, περισσότεροι από δεκαπέντε (15) διδακτορικοί φοιτητές του έχουν εκλεγεί ως καθηγητές και ερευνητές σε εθνικά και διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, αντίστοιχα.

 

Στυλιανός Νεοφυτίδης

Ο Στυλιανός Νεοφυτίδης είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) και επικεφαλής του εργαστηρίου ηλεκτροχημικών διεργασιών του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών (1981-1985) όπου έχει εκπονήσει και τη διδακτορική του διατριβή (1985-1988). Διετέλεσε ερευνητής στο τμήμα χημικών μηχανικών του πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο (1988-1991). Έχει 35 χρόνια  ερευνητικής εμπειρίας στον τομέα της ηλεκτροχημείας και ηλεκτροχημικής μηχανικής με έμφαση στις τεχνολογίες των κυψελών καυσίμου και ηλεκτροχημικής παραγωγής υδρογόνου. Έχει πάνω από 190 εργασίες, Διπλώματα ευρεσιτεχνίας και κεφάλαια σε βιβλία με 4500 αναφορές και h-index 38. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει προσελκύσει γύρω στα 7 εκατομμύρια Ευρώ κυρίως από Ευρωπαϊκά και διεθνή έργα στην πλειοψηφία των οποίων υπήρξε ο συντονιστής του έργου. Είναι συνιδρυτής και υπήρξε πρόεδρος της εταιρείας ADVENT Technologies η οποία δραστηριοποιείται στη παραγωγή προηγμένων υλικών και διατάξεων κυψελίδων καυσίμου.

 

Αντώνης Ρεγκάκος

O Αντώνης Ρεγκάκος σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Freiburg (Πτυχίο 1979, διδακτορικό 1982). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Βιέννης, (1994-1995), Freiburg (1991-1997) και από το 1997 είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν ο Όμηρος, η ιστοριογραφία και η ελληνιστική ποίηση. Είναι υπεύθυνος (μαζί με τον F. Montanari) της σειράς Τrends in Classics Supplementary Volumes και του περιοδικού Trends in Classics (Bερολίνο, Walter de Gruyter), καθώς και μέλος της κριτικής επιτροπής των περιοδικών Wiener Studien, Rivista di Filologia e d’Istruzione classica, Eikasmos. Από το 2006 διευθύνει το τμήμα Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη. Από τον Νοέμβριο του 2011 είναι Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στην Τάξη των Γραμμάτων και Τεχνών και από τον Οκτώβριο του 2016 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Χαϊδελβέργης, στην Τάξη της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.).

 

Kωνσταντίνος Χαριτίδης 

Ο Kωνσταντίνος Χαριτίδης είναι Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ από το 2006, ιδρυτής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Προηγμένων & Συνθέτων, Νανοϋλικών, Νανοδιεργασιών και Νανοτεχνολογίας και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Έχει 25 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας των υλικών και της Νανοτεχνολογίας, στην Ηθική και Ακεραιότητα στην Έρευνα, και έχει προσελκύσει πάνω από 70 συνολικά προγράμματα, κυρίως χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει συνολικά δημοσιεύσει 180 εργασίες, στις οποίες αντιστοιχούν περίπου 5262 αναφορές (H-index= 39, Google Scholar). Είναι συγγραφέας ή εκδότης 32 βιβλίων. Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε περισσότερα από 110 Διεθνή Συνέδρια και είναι μέλος του Editorial Board 10 διεθνών περιοδικών. Συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα ερευνητικά panels του DG Research της ΕΕ (INFRAIA, Marie-Curie, ERC-Ethics κλπ.) και έχει διατελέσει ως Expert, Vice-Chair και Independent Observer σε επιτροπές κρίσεων προγραμμάτων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διοργανωτής 8 διεθνών συνεδρίων/ Workshops και Summer schools.

 

Διατελέσαντα μέλη του ΕΣ

Χαράλαμπος Σαββάκης

Ο Χαράλαμπος Σαββάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», επικεφαλής (Head of Node) του Ελληνικού Κόμβου της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής ELIXIR. Κάτοχος πτυχίου Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικού διπλώματος στην Κυτταρική και Αναπτυξιακή Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Harvard, εργάστηκε ως συνεργαζόμενος ερευνητής (ΕΜΒΟ Fellow) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge UK (1982-84), και υπηρέτησε ως Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (1984-2016). Από το 1984 ως το 2008 ήταν παράλληλα Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΜΒ-ΙΤΕ). Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (2009-2010) και Πρόεδρος του Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (2010-2016). Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει εστιάσει στη γενετική μηχανική εντόμων και στη λειτουργική γονιδιωματική ανάλυση σε έντομα και σε θηλαστικά με τη χρήση μεταθετών γενετικών στοιχείων. Το εργαστήριο του, με την ανακάλυψη και την αξιοποίηση του μεταθετού στοιχείου Μίνως, άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη νέων μεθόδων καταπολέμησης επιβλαβών εντόμων καθώς και για τη βελτίωση τεχνικών λειτουργικής γονιδιωματικής. Έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία σε θέματα ερευνητικής πολιτικής ως Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΕΣΕΤ, μέλος του External Advisory Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ειδικό Πρόγραμμα People (Marie Curie Actions) του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (EOΦ), Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒL Council) και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΣΕΚ). Συμμετείχε στον αρχικό σχεδιασμό της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας ως Επιστημονικός Σύμβουλος του πρώτου Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC Φώτη Καφάτου κατά τη διάρκεια διπλού sabbatical στο Imperial College London το 2006-2008. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ), μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Υπήρξε Αντιπρόεδρος στο Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΣ) του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) απο τον Απρίλιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

 

 

Ξενοφών Βερύκιος

Ο Ξενοφών Βερύκιος είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Bucknell και Lehigh των Η.Π.Α. και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Drexel ως Επίκουρος και ως Αναπληρωτής Καθηγητής από το 1979 ως το 1986, οπότε εξελέγη Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Από το 1987 έως σήμερα είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ετερογενούς Κατάλυσης. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής και Διευθύνων του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, και ιδρυτής, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (1988-1994) καθώς και της spin-off εταιρίας ΕΛΒΙΟ Α.Ε. (2002). Εξέδωσε διδακτικά βιβλία, έχει συνεισφέρει κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία και δημοσίευσε περισσότερα από 190 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα οποία έχουν αποσπάσει περισσότερες από 14.000 αναφορές. Είναι κάτοχος ένδεκα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Από το 2004 είναι Αρχισυντάκτης (για την Ευρώπη) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Applied Catalysis B: Environmental. Υπήρξε Πρόεδρος στο Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΣ) του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

 

Αχιλλέας Γραβάνης

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας. Συνεργαζόμενος (Affiliated) Καθηγητής Έρευνας, Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων Πανεπιστημίου Northeastern και Συνεργαζόμενος Ερευνητής στην Emulate, spin-off του WYSS/Harvard. Πρόεδρος και μέλος πολλών Επιτροπών Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανόμενης και της Επιτροπής Προγράμματος των FP7 και FP7. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) καθώς και ως μέλος του Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Έχει δημοσιεύσει περίπου 160 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά που αναφέρονται στο PubMed (h index: 50, αναφορές > 7.800, Google Scholar). Είναι Συνιδρυτής της spin-off Βιοτεχνολογίας Bionature.

Ιωάννης Εμίρης

Ο Ιωάννης Εμίρης είναι Καθηγητής Θεωρητικής Πληροφορικής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2002, όπου είναι ιδρυτής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωμετρικών και Αλγεβρικών Αλγορίθμων. Από το 2012 είναι Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Princeton και UC Berkeley των ΗΠΑ, ενώ έχει διατελέσει μόνιμος ερευνητής στο INRIA Sophia-Antipolis (Γαλλία) από το 1995 έως το 2002 και επισκέπτης καθηγητής ή ερευνητής στο ETL Tsukuba (Ιαπωνία), U. Buenos Aires, City U. Hong Kong, Western U. (Καναδάς), ENS Paris, IHES Paris, ETH Ζurich. Είναι συγγραφέας ή εκδότης τριών βιβλίων και συγγραφέας περισσότερων από 100 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, εκ των οποίων δύο έλαβαν βραβείο Διακεκριμένης εργασίας (h-index: 35). Είναι συντάκτης των περιοδικών “Journal of Symbolic Computation” (Elsevier) και “Mathematics in computer science” (Springer). Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και έχει συμμετάσχει, συχνά ως συντονιστής, σε Ευρωπαϊκά, διμερή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα.

 

Νικόλαος Μουσιόπουλος

Ο Νικόλαος Μουσιόπουλος είναι από το 1989 Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του εκεί Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Είναι επίσης Επίτιμος Καθηγητής στην Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης (πρώην Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης). Πριν την επάνοδό του στην Ελλάδα δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Κάσσελ και της Καρλσρούης από το 1982 μέχρι το 1989. Το ερευνητικό του έργο αφορά σε διάφορα θέματα ενεργειακής τεχνικής και περιβαλλοντικής μηχανικής, με συμμετοχή σε πολυάριθμα ανταγωνιστικά προγράμματα, κυρίως χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. €. Έχει επιβλέψει 42 υποψηφίους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες σε 6 χώρες. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 220 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (Google Scholar: > 6500 αναφορές, δείκτης h: 41). Διαθέτει πλούσια διοικητική πείρα (τρεις θητείες Πρόεδρος Τμήματος, 2006-2010 Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., 2010-2016 Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος). Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσα στα άλλα το Βραβείο Heinrich Hertz και το παράσημο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Από το 2002 είναι τακτικό μέλος της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina.

 

Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης

 

O Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης είναι Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ακαδημαϊκό μέλος ή συνεργαζόμενος καθηγητής/ερευνητής σε Παν/μια ή ερευνητικά ιδρύματα του Καναδά (Univ. of Saskatchewan, Univ. of Guelph, National Research Council of Canada), και προσκεκλημένος καθηγητής στο Cyprus University of Technology. Το επιστημονικό έργο εστιάζεται στις αλληλεπιδράσεις των συστατικών των τροφίμων και στη λειτουγικότητά τους (τεχνολογική και επίδραση στην υγεία). Υπήρξε μέλος Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας του Καναδά, Πρόεδρος του τμήματος της American Association of Cereal Chemists στον Καναδά, μέλος του Επιστ. Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. και του Επιστ. Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, και είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος βιομηχανιών τροφίμων σε θέματα ποιότητας και δημιουργίας νέων προϊόντων. Είναι (συν)εκδότης επιστημονικού βιβλίου “Functional Food Carbohydrates” και (συν)συγγραφέας πολλών ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία (> 200 εργασίες, citations > 10000, h-index: 61). Περιλαμβάνεται στην ομάδα των Highly Cited Researchers (ISI – Thomson Scientific) και έχει τύχει τιμητικών διακρίσεων από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.

 

Ματθαίος Σανταμούρης

 

Ο Ματθαίος Σανταμούρης είναι καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UNSW, Australia, Πρώην Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Διευθυντής Ομάδας Ερευνών Κτιριακού Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο της Λυών Γαλλίας και έχει διατελέσει επισκέπτης Καθηγητής στα London Metropolitan University, Πανεπιστήμιο Bolzano, Πανεπιστήμιο Tokyo Polytechnic, National University of Singapore, Πανεπιστήμιο Brunnel, Λονδίνου και στο Cyprus Institute. Υπήρξε προσκεκλημένος Ομιλητής Διεθνών Ημερίδων και Συνεδρίων, συγγραφέας 270 επιστημονικών άρθρων και 24 βιβλίων. Συμμετείχε σε πάνω από 200 Διεθνή και Εθνικά προγράμματα επιστημονικών ερευνητικών έργων και ήταν συντονιστής και/ή Κριτής σε πολυάριθμα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Έχει τιμηθεί με 7 βραβεία για το επιστημονικό του έργο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.