Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Μετονομασία της κοινής δράσης ΕΛΙΔΕΚ και ΙΣΝ στη μνήμη του Δρ. Θεόδωρου Παπάζογλου

Ημερομηνία: 22/05/2020

Ο Δρ. Θεόδωρος Παπάζογλου, ήταν ένα εξαίρετο μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ερευνητικής κοινότητας και το έργο που αφήνει πίσω του είναι ανεκτίμητο. Έφυγε πρόωρα στις 12 Απριλίου 2020 στις Βρυξέλλες, νικημένος από την πανδημία των ημερών.

Ήταν ένας από τους θεμέλιους λίθους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) αλλά και ένας από τους πρώτους οραματιστές ενός αντίστοιχου φορέα στην Ελλάδα, όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) του οποίου τη Συμβουλευτική Επιτροπή κοσμούσε.

Ο Θοδωρής, παρ’ όλη τη σημαντική θέση που κατείχε ως επικεφαλής της μονάδας υποστήριξης του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC, δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται και να υποστηρίζει με κάθε τρόπο την εξαίρετη Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, λειτούργησε ως καταλύτης για να υλοποιηθεί η κοινή δράση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, με σκοπό να υποστηριχθούν άριστοι Έλληνες επιστήμονες.

Οι πρώτοι επιστήμονες οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από τη δράση αυτή πολύ σύντομα θα αρχίσουν να υλοποιούν τα έργα τους στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητική κέντρα της χώρας.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του Θοδωρή, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και το ΙΣΝ, αποφάσισαν να μετονομάσουν τη δράση αυτή και να της δώσουν το όνομα του «Αιέν Αριστεύειν – Θεόδωρος Παπάζογλου», για να θυμίζει σε όλους την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του και την κληρονομιά που αφήνει πίσω του για την στήριξη της άριστης ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.