Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στην 84η ΔΕΘ 2019: Στο επίκεντρο της παρουσίας του η νέα γενιά των Ελλήνων Επιστημόνων, 7 – 15 Σεπτεμβρίου 2019

Ημερομηνία: 05/09/2019

Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στην 84η ΔΕΘ 2019
Στο επίκεντρο της παρουσίας του η νέα γενιά των Ελλήνων Επιστημόνων  

7 έως 15 Σεπτεμβρίου | Περίπτερο 13, Stand 31

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες της φετινής 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποτελέσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η παρουσία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας, έχοντας επενδύσει μέχρι σήμερα 139.110.000 ευρώ σε μόλις έξι δράσεις του που αφορούν σε Υποψηφίους/ες Διδάκτορες, Μεταδιδακτορικούς/ες Ερευνητές/τριες, Μέλη ΔΕΠ και Ερευνητές/τριες, Ερευνητικό Εξοπλισμό Μεγάλης Αξίας καθώς και σε εμβληματικές δράσεις όπως αυτή σχετικά με τα  «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 13 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο Stand 31, από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Βασικός στόχος της παρουσίας του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας  είναι να ενημερωθεί το κοινό για τη δυναμική, τον ρόλο, τον στόχο και την αποστολή του Ιδρύματος ως βασικού πυλώνα στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα αλλά και ως καταλύτη στην αναχαίτιση του φαινομένου εκροής Ελλήνων Επιστημόνων στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί ο προγραμματισμός των δράσεων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. που βρίσκονται σε στάδιο χρηματοδότησης, των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και των δράσεων που αναμένεται να προκηρυχθούν εντός των επόμενων ετών. Παράλληλα θα αναδειχθεί ο θετικός αντίκτυπος των δύο πρώτων δράσεων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ στο φαινόμενο της ετεροαπασχόλησης και της εκροής Ελλήνων Επιστημόνων στο εξωτερικό αναδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος στην υποστήριξη του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της φετινής παρουσίας του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. βρίσκεται η νέα γενιά των Ελλήνων Επιστημόνων που με τις υψηλής ποιότητας προτάσεις τους πέτυχαν ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του έργου τους σημαντική  χρηματοδότηση από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο πλαίσιο της «1ης Προκήρυξης ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών», δράση που υλοποιείται με την υποστήριξη της ΓΓΕΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, το κοινό της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παρουσίαση τριών (3) ερευνητικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. Ειδικότερα τα ερευνητικά προγράμματα που θα παρουσιαστούν είναι:

  • HYFRESMO: “Εθνογραφία και/ως υπερκειμενική μυθοπλασία: Αναπαραστάσεις παρένθετης μητρότητας”, Επιστημονική Περιοχή: Κοινωνικές Επιστήμες, Παρουσίαση: Άννα Αποστολίδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη της Ομάδας Έργου, Ήβη Δασκαλάκη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Μέλος της Ομάδας Έργου.
  • GRAFEL: “Σχεδιάζοντας εύκαμπτα νανοϋλικά με βάση το υποστυλωμένο γραφένιο με ρυθμιζόμενες ηλεκτρονικές ιδιότητες για ηλεκτρονικές διατάξεις”, Επιστημονική Περιοχή: Φυσικές Επιστήμες, Παρουσίαση: Εμμανουήλ Κλώντζας, Ερευνητής, Μέλος της Ομάδας έργου.
  • ReWardCHEM: “Αειφόρος μετατροπή αγρο-βιομηχανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων προς παραγωγή χημικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας”, Επιστημονική Περιοχή: Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας, Παρουσίαση: Χρυσούλα Μιχαήλωφ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου.

Τα ερευνητικά έργα «HYFRESMO» και «GRAFEL» θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με τίτλο: «Το αποτύπωμα της Έρευνας στην Κοινωνία και την Οικονομία», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 15.30-17.30 στον χώρο εκδηλώσεων του Περιπτέρου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Περίπτερο 13, Stand 31. 

Ειδικότερα το ερευνητικό έργο «ReWardCHEM» θα παρουσιαστεί στο «4th Global Agripreneurs Summit» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 13.25 – 14.05 στο Περίπτερο 6 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)».

Ολοκληρώνοντας την ενεργό παρουσία του στην 84η ΔΕΘ, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. πρόκειται να συμμετέχει σε ειδική εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Νέες Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Ερευνητικών Προγραμμάτων». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το επόμενο και τελευταίο Σάββατο της ΔΕΘ, 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:15 – 20:15 στο Περίπτερο 14, ACADEMIA. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Δρ. Κατερίνα Κουραβέλου, στέλεχος του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. θα πραγματοποιήσει παρουσίαση με τίτλο «Στήριξη της έρευνας με συνέχεια και συνέπεια: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. 2019».