Διαδικτυακή πύλη EΛ.ΙΔ.Ε.Κ

Προοπτικές συνεργασίας του ΕΛΙΔΕΚ με το αντίστοιχο κινεζικό ίδρυμα NSFC

Ημερομηνία: 12/06/2017
Συνάντηση Yang Wei Κώστας Φωτάκης

Μαρούσι 12 -6-17

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προοπτικές συνεργασίας του ΕΛΙΔΕΚ με το αντίστοιχο κινεζικό ίδρυμα NSFC

Tην ερευνητική συνεργασία σε τομείς κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος όπως το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η αγροδιατροφή, η ενέργεια και ο πολιτισμός, συζήτησε σήμερα σε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, ο Πρόεδρος του National Nature Science Foundation (NSFC) της Κίνας, Dr Yang Wei.

Tον κ. Wei συνόδευαν η Γενική Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνών Συνεργασιών του NSFC κυρία Feng Feng, ο  Διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του  NSFC κ.Fan Yingjie και ο Πρώτος Γραμματέας της Κινεζικής Πρεσβείας κ.Tian Zhong. Παρούσα στην συνάντηση ήταν και η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Πατρίτσια Κυπριανίδου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε στον κ. Wei το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), ένα νέο θεσμό για τη χώρα, ομόλογο του κινεζικού NSFC. Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στα κοινά σημεία αναφοράς των δύο Ιδρυμάτων, ΕΛΙΔΕΚ και NSFC, τα οποία εξασφαλίζουν γόνιμο έδαφος για την στήριξη της ελεύθερης έρευνας η οποία διεξάγεται στα αντίστοιχα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα των δυο χωρών. Συζητήθηκε επίσης η στρατηγική συνεργασία με την δημιουργία και τη στήριξη κοινών ερευνητικών εργαστηρίων (twinning labs) σε τομείς όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, καθώς και η σχεδίαση εμβληματικών δράσεων και πρωτοβουλιών που τονίζουν τα ισχυρά σημεία των δύο χωρών όπως ο Πολιτισμός, η Πολιτιστική Κληρονομιά, η Eπιστήμη και η Τεχνολογία, η εξατομικευμένη Ιατρική και η Αγροδιατροφή.

Ο κ. Yang Wei εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το κοινό όραμα της Ανάπτυξης που βασίζεται στην Έρευνα και τη Γνώση το οποίο μοιράζεται με  τον Αναπληρωτή Υπουργό   Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία της θέσπισης του ΕΛΙΔΕΚ και τον διαβεβαίωσε για την πρόθεση συνεργασίας.

Για την επισφράγιση της συνεργασίας ο κ. Yang Wei προσκάλεσε στις αρχές Ιουλίου εκπροσώπους του ΕΛΙΔΕΚ στην Κίνα, για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων και απηύθυνε πρόταση για την οργάνωση ερευνητικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της δράσης «One Βelt-one Road», προτάσεις τις οποίες ο Αναπληρωτής Υπουργός θα μεταβιβάσει στo Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ.

Ο κ. Wei αναγνώρισε  την χρησιμότητα των κοινών εργαστηρίων με επιστήμονες από τις δύο χώρες για θέματα κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος και τέλος συμφώνησε με την πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φωτάκη, για  την προκήρυξη κοινών δράσεων που θα αφορούν στους κρίσιμους τομείς του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και του πολιτισμού.